Regije partner

Regija Abruzzo

Regija Abruzzo je područje između Središnje i Južne Italije generalno poznato kao “Zelena regija Europe” i “Regija parkova”.Regija Abruzzo ima tri nacionalna parka (“Parco Nazionale d’Abruzzo”, “Parco Nazionale della Majella” i “Parco Nazionale del Gran Sasso”), nekoliko regionalnih parkova i dvadeset zaštićenih područja. Drugim riječima, s polovicom teritorija pod zaštitom, Regija ima viši postotak  zaštićenih površina od ijedne druge Regije u Europi.Istovremeno, tu su i najviši vrhovi Apeninskog lanca (“Corno Grande – Gran Sasso” i  “Monte Amaro – Majella”), bogata raznolikost biljnog i životinjskog svijeta i veličanstvena 130 km duga obalna linija na Jadranskom moru.Abruzzo također predstavlja strateški čvor na Mediteranu kojem se može lako pristupiti putem brojnih autocesta, velike željezničke mreže, međunarodnog aerodroma i raznih luka duž jadranske obale. Abruzzo je regija s naročitim zanimanjem za religijski, povijesni i kulturni turizam, te brojnim mjestima koja karakteriziraju brojna svetišta, stare crkve, slavne opatije, djela svete umjetnosti, spomenici i konstrukcije koje se ističu u prirodnom okružju. Zahvaljujući njenoj povijesti, ali i specifičnim geografskim karakteristikama, većina teritorija regije  Abruzzo ostala je nepromijenjena.

Štoviše, tijekom godina, uspješno je odgovorila na izazov zaštite svog prirodnog naslijeđa i većine teritorija unatoč naprednom socio-ekonomskom razvoju. Teritorij Abruzza sastoji se od 305 općina, od kojih većinu čine gradovi s manje od 3.000 stanovnika. Industrija je prisutna, s malim i srednjim poduzećima, uključujući i velike talijanske i multinacionalne kompanije iz područja kemijske, farmaceutske, automobilske, te mikroelektroničke industrije.

Agrikultura, ukljucujući mala poljoprivredna gospodarstva, uspjela je u modernizaciji, te danas nudi visokokvalitetne proizvode.  Uglavnom mala poljoprivredna gospodarstva proizvode vino, žitarice, krumpir, masline, povrće i voće. Tradicionalni proizvodi su šafran i sladić.

Regija Lubuskie 

Lubuskie Vojvodstvo smješteno je na zapadu Poljske i graniči sa Zapadnopomeranskim, Velikopoljskim i Donjosleskim vojvodstvom, te s njemačkim saveznim pokrajinama – Brandenburgom i Saskom. Regija je administrativno podijeljena u 83 općine koje čine 14 kotara.Područje obuhvaća površinu od 13.988 km2 i ima populaciju od 1,011,024. Gustoća naseljenosti je 72 stanovnika po četvornom kilometru, a to je jedan od najnižih omjera u Poljskoj. Unatoč niskoj naseljenosti u zemlji, Vojvodstvo ima snažan društveni potencijal u obliku velike skupine ljudi u njihovim predproizvodnim i  proizvodnim godinama.

EU fondovi primarno se koriste na povećanje dostupnosti i kompetitivnosti transportne infrastrukure: nove ceste  i modernizirane željeznicke linije. Glavne cestovne tranzitne rute prolaze kroz regiju: A2 Warsaw - Świecko - Berlin, S3 Szczecin-Gorzów Wlkp. - Zielona Góra - Legnica and A18 Dresden - Olszyna - Wrocław. Važnost Zielona Gora-Babimost zračne luke, koja podržava putnički zračni promet s glavnim gradom Poljske – Varšavom, konstantno raste.Ulaganja u znanost i tehnološke parkove, koja određuju razvoj ekonomije utemeljene na znanju, veoma su važni za razvoj regije. To je najvažniji strateški cilj za ovu regiju. Uspostavljeni su Centar za obnovljivu energiju na Visokoj stručnoj školi u Sulechowu i Agrotehnicki Centar u Kalsku, kao i Znanstveni i tehnološki park Sveučilišta Zielona Gora s oformljenim Logističkim centrom.

Regija Lubuskie mlada je, dinamična i raznovrsna. Ovdje će glazba svirati do “sudnjeg dana i još dan duže” -  Kostrzyn na Odri može se pohvaliti najvećim festivalom na otvorenom u Poljskoj (Woodstock). Mnoštvo obožavatelja glazbe svake godine odlazi u samostan u Gości­kowo-Paradyż na “Music Festival in Paradise”, a filmofili dolaze u Łagowo na “Summer of Film- ROMANE DYVESA”. Internacionalni sastanci ciganskih bendova, Russian Song festival, internacionalni festival dječjeg folklora, Gorzów Theatre Festival i Auteur Theory Quest Film Festival, stvaraju bogatu kulturnu pozadinu regije.

A povijest kraja potvrđuje da je Lubuskie regija zemlja vina i meda. Vinarska tradicija datira iz trinaestog stoljeća, a jedini put vina i meda u Poljskoj prolazi kroz Lubuskie regiju. Preko 200 kilometara rute pokriva desetke šarmantnih atrakcija poput vinograda, muzeja i pčelinjih farmi gdje možete uživati u okusu Lubuskog vojvodstva. „Lubuskie warte zachodu” (Lubusko – vrijedno vašeg vremena) najkraći je opis Lubuskie regije, u kojoj se isplati poći u razgledavanje, ali i u koju se isplati ulagati.

Regija Prešov

Regija Prešov smještena je na sjeveroistoku Slovačke, te graniči s Poljskom (360 km) i Ukrajinom (38 km).  Regija pokriva površinu od 8,974 km². Najnaseljenija je slovačka regija s 814,527stanovnika. 

Grad Prešov treći je najveći grad u Slovačkoj, a Sveučiliste u Prešovu nudi visoko obrazovanje preko 10,000 studenata godišnje.

Planinski i sub-planinski krajolik bitan je atribut regije Prešov. Tri nacionalna parka pripadaju glavnim obilježjima, te ujedno najljepšim dijelovima regije: Nacionalni park Tatra s najvišim planinskim lancem Visoke Tatre (Gerlachovsky štit 2,655m); Nacionalni park Pieniny (najstariji međunarodni prirodni park u Europi); Nacionalni park Poloniny s karpatskim bukovim prašumama (UNESCO). Također, regija obiluje mineralima i termalnim vodama korištenim u toplicama i lječilištima. 

Najvažnija povijesna i kulturna mjesta uključuju: grad Bardejov (UNESCO), grad Levoca s okruženjem (UNESCO), dvorac Kežmarok, dvorac Ľubovňa, Spišská Kapitula, 32 povijesnih drvenih crkava (četiri su dio UNESCO-a), te Andy Warhol muzej moderne umjetnosti u Medzilaborceu Tatra Gallery u Poprad i Knjižnice P. O. Hviezdoslava u Prešovu.